DEBATT: Kvoter for underrepresentert kjønn bør utforskes

Vi trenger effektive tiltak rettet mot det underrepresenterte kjønn, skriver rektor Svein Stølen og viserektor Bjørn Stensaker. 

BEKYMRER: Kjønnsbalansen på mange studier bekymrer og vi mener vi må utvikle mer treffsikre tiltak for å snu utviklingen, skriver UiO-ledelsen. 

Foto: UiO

Det finnes mange studier med skjev kjønnsfordeling - så også ved UiO. Over tid vil det kunne bidra til en svak kjønnsbalanse i flere yrker og samfunnssektorer. Det er uheldig av flere grunner. Derfor trenger vi effektive tiltak rettet mot det underrepresenterte kjønn.

En kvoteordning for kjønn er foreslått av Opptaksutvalget. I forbindelse med en tidligere søknad om tiltak for å forbedre kjønnsbalansen ved profesjonsstudiet i psykologi ved UiO, ble det gjort analyser som viste at slike kvoter for det underrepresenterte kjønn vil kunne være et mer treffsikkert tiltak enn kjønnspoeng. Universitetet i Oslo støtter derfor forslaget. Det er interessant å utforske dette videre - i det minste gjennom en prøveordning. 

Det bør likevel sikres at det ikke blir for stor forskjell i karakterkravet mellom de som tas opp ordinært, og de som kommer inn via en kvoteordning. For mange av studiene hvor dette er aktuelt, har vi dog mange svært godt kvalifiserte kandidater. Vi tror derfor ikke dette vil svekke kvaliteten i studentmassen på studiene forutsatt at størrelsen på kvoten vurderes og tilpasses det enkelte studieprogram. 

En viktig forutsetning er at dette er i tråd med EØS-rett, menneskerett og nasjonale ikke-diskrimineringsregler.

Noe må gjøres. Vi tror dette er et godt sted å starte.

(Innlegget ble først publisert i Rektorbloggen)

Emneord: Kjønn, Undervisning, Likestilling Av Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo og Bjørn Stensaker, viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo
Publisert 10. aug. 2023 16:41 - Sist endra 10. aug. 2023 16:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere