Unio brøt lønnsforhandlingene med staten

Unio valgte i ettermiddag å bryte lønnsforhandlingene med staten. De fikk følge av LO stat og YS stat – Med statens tilbud ville våre medlemmer gått ned i reallønn, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind.

En kvinne står på gata foran en inngangsdør

BRUDD: Forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat valgte å bryte forhandlingene med staten.

Foto: Lars Kolltveit/Forskerforbundet

Oppgjøret mellom Unio, LO stat, YS stat og staten havner dermed hos Riksmekleren. Forhandlingene med Akademikerne holder derimot fram, ifølge en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

Lønnsforhandlingene i årets mellomoppgjør i staten har pågått siden mandag. Unios hovedkrav har vært reallønnsvekst for medlemmene – altså at lønnsøkningen skal være større enn prisveksten. Statens siste tilbud hadde en ramme på 2,7 prosent lønnsøkning, som er under forventet prisvekst på 2,8 prosent. I tillegg ville statens beregning av lønnsglidning og overheng betydd et enda svakere resultat totalt sett, skriver Unio i en pressemelding. 

– Med statens tilbud ville våre medlemmer gått ned i reallønn. Det er helt uakseptabelt. I fjor lå lønnsveksten i staten langt under lønnsveksten i industrien. Med dette tilbudet er vi bekymret for at offentlig sektor nok et år blir hengende etter. Det er både urettferdig og uklokt, sier Lind.

Hun er overrasket over at ikke staten vil gjøre mer for å holde på kompetente medarbeidere.

- Statens lønnspolitikk gjør viktige samfunnsyrker mindre attraktive. Bare halvparten av unge forskere vil i dag anbefale andre en forskerkarriere, og i politiet mangler det etterforskere. Det er synd at ikke staten viser ansvar og setter bedre pris på sine medarbeidere, sier Lind.

Den 25. mai starter meklingen, som har frist ved midnatt 27. mai.

- Vi går inn i mekling med forventning om reallønnsvekst for våre medlemmer, sier Guro Elisabeth Lind.

Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup uttrykker skuffelse. 

– Jeg er skuffet over at det ikke var mulig å komme fram til en løsning i årets forhandlinger. For staten er det viktig å holde seg til frontfagsrammen, som er på 2,7 prosent årslønnsvekst. Det er viktig å respektere frontfagsmodellen, fordi den bidrar til å sikre norsk konkurranseevne og arbeidsplasser. Nå trenger partene bistand fra Riksmekleren for å komme i havn, sier Nikolai Astrup i en pressemelding. 

Staten er fremdeles i forhandlinger med Akademikerne og vil holde fram med dem i dag, fredag 30. april.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet representerer staten i forhandlingene med hovedsammenslutningene LO stat, Akademikerne, Unio og YS stat.

(Oppdatert fredag 30. april kl. 9:55 med kommentar fra Kommunal-  og moderniseringsdepartementet og med opplysninger om alle hovedsammenslutninger som har brutt forhandlingene med staten.)

Emneord: Arbeidsliv, Lønnsforhandlinger Av Martin Toft
Publisert 29. apr. 2021 23:50 - Sist endra 30. apr. 2021 09:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere