SISTE: Partene i staten er blitt enige

Det blir ingen streik verken på UiO eller i andre deler av staten. Partene i statsoppgjøret er blitt enige, opplyser Riksmekleren til ntb, ifølge NRK.

En kvinne sitter ved et bord

GLAD: - Jeg er glad for at det blir en såpass god avsetning til lokale, kollektive forhandlinger i år, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat, etter at statsoppgjøret er i havn. 

Foto: Akademikerne

Det var medlemer i Unio som ville blitt tatt ut i streik ved UiO om partene ikke hadde blitt enige. Nå blir det ingen streik verken for medlemmene i UNIO, LO Stat, YS Stat eller Akademikerne etter at de nå har kommet frem til en avtale om hvor mange prosent lønnsøkningen skal være på i 2021. 

Også på nettsidene til Akademikerne bekreftes det  nå at staten og Akademikerne torsdag ettermiddag ble enige om årets lønnsoppgjør, 17 timer på overtid.  Ifølge nettsiden ligger rammen på oppgjøret  på linje med resultatet i privat sektor. Enigheten innebærer at det settes av 3,35 prosent til lokale, kollektive forhandlinger med virkningsdato 1. mai i år. Det er leder for Akademikerne Stat, Kari Tønnessen Nordli fornøyd med. 

- Jeg er glad for at det blir en såpass god avsetning til lokale, kollektive forhandlinger i år. Arbeidsgiver og tillitsvalgte på den enkelte arbeidsplass kjenner de ansatte best. Det er viktig at de har handlingsrom til å løfte dem som ikke har hatt en rimelig lønnsutvikling, og at de kan bruke lønn til å beholde erfarne medarbeidere, sier Nordli i saken på nettsidene til Akademikerne. 

Det vises til at lønnsforskjellene mellom privat sektor og staten er store og i fjor økte de ytterligere. For Akademikerne har det vært viktig at høyt utdannede i staten ikke taper mot privat sektor.

- Vår ambisjon for årets oppgjør var høyere. Mange statlige virksomheter har stor turnover og sliter med å beholde høy kompetanse. En god lønnsutvikling er en del av svaret på disse utfordringene, sier hun.

Lokale, kollektive forhandlinger i virksomhetene i staten skal være avsluttet 31. oktober i år, opplyser Akademikerne. 

Også lederen for LO Stat, Egil André Aas er fornøyd.  

- Vi er fornøyde med å ha kommet i mål med et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike mens landet er midt i en pandemi, sier han i en sak på nettsiden til LO Stat.

Lavlønn, likelønn og ellers god fordelingsprofil var viktige punkter i LO Stats krav. Og her fikk man resultater som kommer den store bredden av medlemmer til gode, skriver LO Stat på sine nettsider.  Der går det også fram at det var et enstemmig forhandlingsutvalg som sa ja til tilbudet fra staten, etter det som har vært en krevende mekling for alle parter. Partene hadde da sittet sammen i godt over ett døgn sammenhengende.

- Det vil alltid være slik at vi kunne ønsket oss en løsning som ligger enda tettere opp til inngangskravet vårt, men forhandling og mekling er nå en gang litt gi og ta. Men totalen i dette meklingsresultatet er noe vi har grunn til å være tilfreds med, sier Aas.

En som derimot ikke er fornøyd, er Guro Elisabeth Lind, forhandlingsleder for Unio stat.

– Vi er skuffet over at staten ikke gjør mer for å sette pris på sine ansatte, men har etter en nøye vurdering valgt å ikke gå til streik, sier Lind i en sak som er lagt ut på Unios nettsider. 

Statens tilbud som både Unio, Akademikerne, YS og LO Stat aksepterte innebærer, ifølge Unio, dette: 

En total ramme i overkant av 2,7 prosent lønnsvekst, der glidningen er beregnet til 0,3 prosent. Halvparten gis som et sentralt tillegg, og halvparten fordeles lokalt
Lønnsveksten blir gitt som en blanding av kronetillegg og prosentvise tillegg. Deler av tilleggene har en lavtlønns- og likelønnsprofil.

– Vi hadde håpet å komme lenger, og vi mener det er problematisk at ikke staten gjør mer for å rekruttere og beholde dyktige ansatte. Forskere, politifolk og andre viktige yrkesgrupper i staten burde fått et lønnsløft i år, og vi er særlig bekymret for at oppgjøret ikke treffer utdanningsgruppene godt nok, sier Guri Elisabeth Lind i saken på Unios nettsider. 

(Oppdatert klokka 18:07 med kommentarer fra Akademikerne, LO Stat og Unio)  

 

 

Emneord: Lønn/lønnsforhandlinger Av Martin Toft
Publisert 27. mai 2021 17:13 - Sist endra 27. mai 2021 18:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere