– Finansiering er det store spørsmålet på klimamøtet

– Denne COP-en plukker opp noen løse tråder og har lagt noen nye; mest oppsiktsvekkende blant dem er finansiering for tap og skade, skriver jussprofessor Christina Voigt til Uniforum i en rapport fra Sharm el-Sheikh.

En kvinne med briller står på en talerstol

PÅ TALERSTOLEN: Jussprofessor Christina Voigt på talerstolen under klimamøtet i Sharm el-Sheikh denne uka. 

Foto: COP27/UN
Jussprofessor Christina Voigt fra Universitetet i Oslo leder utvalget som ser på hvordan landene etterlever sine forpliktelser i Paris-avtalen. Nå er hun på klimamøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt og hun har kommet med en oppsummering til Uniforum: 

- Klimamøtet går sin gang, noen hakk saktere enn de siste årene. De fleste store spørsmålene har fått sine svar i Paris, Katowice og Glasgow. Denne COP-en plukker opp noen løse tråder og har lagt noen nye; mest oppsiktsvekkende blant dem er finansiering for tap og skade, understreker hun.  
Fra den norske regjeringen har både statsminister Jonas Gahr Støre, klima og miljøminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Anne- Beathe Tvinnereim vært til stede på klimamøtet i Sharm el-Sheikh. For Christina Voigt er det spørsmålet om mulige mod3ller for finansiering som har vært ett av de viktigste temaene på agendaen.
 
– Finansiering er egentlig det store spørsmålet her i Sharm el Sheikh - i ulike former: et nytt kollektivt finansieringsmål, finansiering for tap og skade og et globalt tilpasningsmål som også skal øke finansiering for tilpasningstiltak, forteller hun. Christina Voigt vet ikke hvor langt det vil være mulig å komme til enighet om de store utfordringene på klimaområdet denne gangen.
 
– Det er fortsatt uklart hvor langt man kommer her i år. En del prosesser blir nok satt i gang, planer lagt for fremtidige diskusjoner og noen fremskritt gjort, tror hun. Nå er hun spent på hva som skjer neste år.
 
– Neste år er møtet i De Forente Arabiske Emirater. Da kommer man nok til å ta opp mange av de samme tingene fra i år. Den største forskjellen blir imidlertid at den første globale gjennomgangen av fremskritt mot Paris-avtalens målsetninger skal gjennomføres i 2023. Utfallet blir nok en ubehagelig sannhet, varsler Christna Voigt.
 
Emneord: Klima. Miljøpolitikk Av Martin Toft
Publisert 10. nov. 2022 22:21 - Sist endra 11. nov. 2022 13:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere