Håkon Glørstad: – Det aller viktigaste er å sikra tryggleiken til vikingskipa og sledane

– Det er både bra og fornuftig. Det seier museumsdirektør Håkon Glørstad etter at det i går blei klart at Kunnskapsdepartementet føreslår å utvida kostnadsramma til nytt vikingtidsmuseum til 3,7  milliardar kroner.

Portrett av ein mann med briller framfor eit vikingskip

GODT NØGD: – Eg er godt nøgd, for det viser at Kunnskapsdepartementet har tatt poenga våre til vitande, seier museumsdirektør Håkon Glørstad etter at regjeringa har føreslått å utvida kostnadsramma for nytt vikingtidsmuseum. 

Foto: Ola Gamst Sæther

I den nye kostnadsramma vert det tatt høgde for usikkerheit, mellom anna knytt til å flytta skjøre, nesten tusen år gamle kulturskattar, skreiv Kunnskapsdepartementet i grunngjevinga si for å auka den samla løyvinga til bygging av nytt vikingtidsmuseum  på Bygdøy til 3,7 milliardar kroner.

 • Les også i Uniforum: Vikingtidsmuseet kan få auka ramma til  over 3,7 milliardar  kroner

Direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum er svært glad.

– Målet vårt er at prosjektet skal bli slik det opphavleg var planlagt, men det aller viktigaste er å sikra tryggleiken til vikingskipa og sledane og dei andre gjenstandane. Det får me til med den nye løyvinga, seier han til Uniforum.

I nysalderinga av statsbudsjettet for 2023 ligg altså nytt vikingstidsmuseum på Bygdøy inne med ei utvida budsjettramme på over 3,7 milliardar kroner. Det heilt nøyaktige talet er 3 milliardar 770 millionar kroner. 

Dermed er prisen 770 millionar kroner høgare enn det forskings- og høgare utdanningsminister Ola Borten Moe varsla i ei pressemelding tidlegare i haust. Då rekna han med at kostnadsramma på rundt 3 milliardar kroner ville halda. No er summen komen opp i 3,770 milliardar kroner.

– Eg er godt nøgd, for det viser at Kunnskapsdepartementet har tatt poenga våre til vitande, seier han.

– Prosjektet er eit nybrottsarbeid

Museumsdirektøren peikar på at det er vurderingane konsulentselskapa Atkins og Oslo Economics gjorde etter at Statsbygg først hadde gjort si vurdering av usikkerheita knytt til kostnadane ved å flytta svært skjøre, nesten tusen år gamle gjenstandar, som no ligg til grunn for avgjerda om å auka kostnadsramma.

– Derfor føreslo dei å auka avsetningane til ein buffer som kan ta høgde for slik usikkerheit med ein høgare sum enn den som stod i innstillinga frå Statsbygg. Prosjektet er eit nybrottsarbeid når det gjeld å ta vare på tryggleiken til desse gjenstandane, understrekar Glørstad.

– Bra og fornuftig

Sjølv om kostnadsramma no er utvida til ein sum høgare både enn den som var den opphavlege prisen på prosjektet og høgare enn det nivået som både museumsdirektør Håkon Glørstad og UiO-rektor Svein Stølen bad om rett før sommarferien, er han klar over at det ikkje vil seia at alt innhaldet i den opphavlege planen no er tilbake.

– Men me er nøgde med utvidinga av kostnadsramma, for det sikrar ei forsvarleg behandling av tryggleiken til gjenstandane gjennom heile byggjeprosjektet. Det er både bra og fornuftig, synest museumsdirektøren.

Den utvida kostnadsramma til 3 milliardar 770 millionar kroner vert no sendt som eit forslag frå Kunnskapsdepartementet til Stortinget. Om regjeringspartia Arbeidarpartiet og Senterpartiet får med seg budsjettpartnaren Sosialistisk Venstreparti på dette, blir forslaget vedtatt.

Opnar først  i 2027

Arbeidet med å sikra både vikingskipa, sledane og dei andre gjenstandane i Vikingskipshuset på Bygdøy er allereie godt i gang.

• Les også i Uniforum: – Vi må sikre at vikingskipene og vikingsledene ikke blir skadet i byggeperioden

Men den formelle byggjestarten av det nye vikingtidsmuseet startar i neste månad. Frå stenginga av Vikingskipshuset i fjor haust har det ikkje vore mogleg å besøkja museet for å sjå dei unike vikingskipa, sledane og dei andre gjenstandane frå vikingtida. Den neste sjansen til å gjera det blir i 2027 då nytt vikingtidsmuseum etter planen skal opna på Bygdøy.

• Les meir om nytt Vikingtidsmuseum i Uniforum: 

Vikingtidsmuseet kan få utvida kostnadsramma med over 3,7 milliardar kroner

Regjeringen vil ha bedre kontroll med utgiftene på utgiftene til vikingstidsmuseet

– Vi må sikre at vikingskipene og vikingsledene ikke blir skadet i byggeperioden

Signerte byggjekontrakt framfor  Osebergskipet

Starter bygging av nytt Vikingtidsmuseum i januar 2023

Håkon Glørstad: – Glad for 700 millionar ekstra til vikingtidsmuseum, men trur det kan kosta dyrt ikkje å gi ein milliard

Byggingen av et nytt Vikingstidsmuseum starter i august, men publikumsopplevelsen kan bli betydelig svekket

UiO ber regjeringa straks å setja i  gang bygginga av nytt Vikingtidsmuseum

LEIAR: Bla opp 1 milliard ekstra til nytt VIkingtidsmuseum, Jonas Gahr Støre! 

Dei har til no samla inn over 5000 underskrifter for vern av vikingskipa

Slik kan byggingen av nytt Vikingstidsmuseum revideres

No skal byggjekostnadene til  Vikingtidsmuseet gåast etter i saumane

Ola Borten Moe aksepterer ikke milliardoverskridelser på vikingtidsmuseet

Vikingtidsmuseet kan bli 1 milliard dyrare enn budsjettert

UiO får 200 millioner i gave til nytt vikingtidsmuseum

Haugesund-selskap skal sikre og flytte vikingskipene

UiO får pengar til nytt vikingtidsmuseum i fødselsdagsgåve

UiO-leiinga ber statsministeren om å sikra pengar til nytt vikingtidsmuseum

Emneord: Vikingskipshuset, Vikingskipene Av Martin Toft
Publisert 29. nov. 2022 16:34 - Sist endra 29. nov. 2022 16:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere