Polens president nekter Michał Bilewicz å bli professor: ꟷ Situasjonen er absurd

Den polske presidenten Andrzej Duda vil ikke signere papiret som gir den anerkjente, polske sosialpsykologen Michał Bilewicz opprykk til professor.

PRESSET ØKER: – Polske universiteter skårer fortsatt høyt på internasjonale indekser for akademisk frihet, men friheten er under press, erkjenner førsteamanuensis Michał Bilewicz ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Warszawa.  

Foto: Ola Gamst Sæther

Warszawa, Polen:

Michał Bilewicz er ansatt ved Center for Research on Prejudice på Psykologisk fakultet ved Universitetet i Warszawa. Her forsker han på antisemittisme og andre former for diskriminering.

I 2018 søkte Michał Bilewicz om opprykk til professor, men han har fortsatt ikke fått tittelen. Årsaken til dette er at den polske presidenten Andrzej Duda nekter å signere dokumentet som bekrefter forfremmelsen hans.

–  Søknaden min ble i 2018 vurdert av fem uavhengige referenter som alle konkluderte at jeg er kvalifisert for opprykk til professor, forteller han og beskriver vurderingene som svært positive.

Venter fortsatt på en begrunnelse

I slike tilfeller er presidentens signatur vanligvis kun en formalitet, men i Bilewicz tilfelle lot signaturen vente på seg. Det gikk flere måneder uten at komiteen som behandlet Bilewicz'  søknad om opprykk, fikk noen tilbakemelding fra presidenten.

Komiteen ba om en begrunnelse for at dokumentet ikke ble signert. Det ble også sendt flere brev fra internasjonale institusjoner på mine vegne, forteller Bilewicz.

Da det omsider kom et svarbrev fra presidentens kontor, ble det det opplyst at presidenten ikke kunne signere forfremmelsen fordi tre av vurderingene kom fra samme institusjon.

– Det stemmer at tre av vurderingene kom fra SWPS, University of Social Sciences and Humanities, men disse kom fra tre forskjellige SWPS-universiteter i tre ulike byer. Dette var derfor ikke et holdbart argument, hevder Bilewicz.

– I flere andre tilfeller har presidenten dessuten godkjent professoropprykk til forskere i nøyaktig samme situasjon, dvs. med referenter fra tre ulike SWPS-universiteter, påpeker han.

Til tross for at kravet om flere vurderinger ble imøtekommet, har presidenten fortsatt ikke signert det nødvendige dokumentet.

Kan du sende inn en ny søknad om opprykk?  

I utgangspunktet kan jeg ikke det, fordi jeg har en pågående sak, men det er en kommet en ny lov i Polen som innebærer at saker som ikke er ferdigbehandlet innen årsskiftet, automatisk vil bli avsluttet, forteller Bilewicz.

–Trolig gjelder dette også min sak, hvilket er absurd ettersom min søknad om opprykk er ferdigbehandlet, legger han til.

Beskyldt for Polen-fiendtlig forskning

Michał Bilewicz kan ikke svare på hvorfor presidenten nekter å signere forfremmelsen hans, men han har noen idéer om hva årsaken kan være.

Han trekker fram en forelesning han holdt for noen år siden i Polin-museet, The Museum of the History of the Polish Jews.

– Det var en åpen forelesning om antisemittisme, og i salen var den noen politikere fra høyresiden som begynte å ta bilder av skjermbildene mine. Bildene ble publisert på internett, og innleggene fikk mye oppmerksomhet i høyreekstreme miljøer. Det utviklet seg til en stor kampanje hovedsakelig på twitter som beskyldte Universitetet i Warzsawa for polenfiendtlig forskning, forteller han.

Etter forelesningen ble Bilewicz  i tillegg saksøkt av en tegneserieskaper fra den høyreorienterte avisen Tygodnik Solidarnosc som reagerte på at Bilewicz hadde omtalt tegneserien hans som antisemittisk.

Bilewich forteller om en rettsrunde som varte i to år, og hvor tegneserieskaperens sak ble ført av en advokat fra den høyreorienterte organisasjonen Ordo Luris.

Etter en anke ble det i den endelige dommen slått fast at Bilewicz  som akademiker, har rett til å gi en informert vurdering om hvorvidt noe kan beskrives som antisemittistisk.

Blant Polens mest siterte forskere

Bilewicz tror en annen grunn til presidentens motstand mot hans forfremmelse, kan være en intervju i Polens største avis Gazeta Wyborcza før presidentvalget i 2015.

Andrzej Duda hadde i en valgkampdebatt beskyldt den sittende presidenten Bronisław Komorowski for å klandre det polske folket for overgrep mot jødene under andre verdenskrig.

– I intervjuet uttalte jeg at Duda sannsynligvis trakk fram dette i debatten fordi han ønsket å trekke til seg antisemittiske velgere.

Bilevicz kan ikke se at det er noen gode, faglige grunner til at presidenten ikke vil signere det nødvendige papiret.

– Jeg publiserer i anerkjente, internasjonale tidsskrifter, og jeg er ifølge målinger den tredje mest siterte samfunnsvitenskapelige forskeren i Polen, påpeker han.

Fikk medhold i retten

Bilevicz har også forsøkt å gå rettens vei for å få presidenten til å signere forfremmelsen.

– Den administrative domstolen bestemte at presidenten måtte ta en beslutning innen en måned, forteller han.

Andrzej Duda anket, men fikk ikke medhold i appelldomstolen. Nå kan presidenten anke på nytt, men gitt at Bilevicz` sak trolig vil bli avsluttet ved årsskiftet, er Bilevicz usikker på hva presidenten vil foreta seg.

Han er også usikker på om han vil starte en ny søknadsprosess, dersom utfallet uansett blir at Duda ikke vil skrive under dokumentet. I 2025 skal Polen dessuten velge en ny president. 

Professortittelen har ifølge Bilewicz ikke så stor betydning for hans daglige arbeid, men han innrømmer når han får spørsmål om dette, at presidentens avslag også har økonomiske konsekvenser for ham.

– Polske akademikere tjener ikke mye. Som professor ville jeg tjent et beløp tilsvarende rundt 500 euro mer i måneden. Med pengene jeg har tapt de siste to årene, kunne jeg kjøpt en bil.

VURDERER Å TA SAKEN TIL STRASBOURG: Michael Bilevicz ser at siste utvei kan bli å fremme saken for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men er kvier seg for å sette i gang med en slik prosess. ꟷ Det jeg liker å bruke livet mitt til, er å forske.

Bilewicz beskriver situasjonen som absurd.

– Vi har hatt professorer som har vært sterke motstandere av tidligere regjeringer og presidenter, men ingen er tidligere blitt nektet et professorat på grunn av dette, sier han.

– The European Federation of Professional Psychologists Associations  EFPA har bedt presidenten signere forfremmelsen min. En gruppe professorer på Oxford har også sendt et brev til presidenten hvor de taler min sak, og Times Higher Education publiserte i mai en artikkel om min situasjon. Det er blitt sendt brev etter brev, men ingenting har noen effekt, konkluderer han.

Kan du anke saken til en høyere domstol?

–  Jeg har ikke råd til en lang og omfattende rettsak, men det er et advokatfirma som har tilbudt seg å føre min sak pro bono. Dersom vi går denne veien, vurderer jeg å ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, svarer Bilewicz på dette spørsmålet. 

Regjeringen forsøker å begrense akademias uavhengighet

Til tross for opplevelsene han har hatt de siste årene, karakteriserer Bilewich polsk akademia som relativt uavhengig.

– Det er ikke et stort press på akademia. Vi står relativt fritt til å forske på hva vi vil, og Polen har et sterkt nasjonalt forskningsråd som deler ut penger basert på objektive kriterier, sier han.

– Det er likevel lettere å få støtte til forskning som retter søkelyset mot gloriøse deler av polsk historie og heltedåder utført av polske individer, enn til prosjekter som studerer mindre ærerike deler av polsk historie, vedgår han

Bilevicz ser også tegn til at regjeringen forsøker å ta større kontroll over akademia.

Han trekker fram The academic freedom package, en ny lov som innebærer at akademikere ikke kan presses til å opptre eller uttale seg i strid med sin religion eller livssyn. Slike saker skal nå behandles i en komité i utdanningsdepartementet og ikke i universitetenes egne organer.

– Dette er et grep regjeringen har tatt for å begrense makten til enhetene som arbeider mot diskriminering ved universitetene, sier Bilevicz. 

Økende press fra regjeringsvennlige medier

Michał Bilewicz forteller også om et økende press mot akademia fra de regjeringskontrollerte og regjeringsvennlige mediene. Han viser til en forside i høst i det regjeringsvennlige ukemagasinet Gazeta Polska med et bilde av fire rektorer med kjeder og rektorkapper foran hovedinngangen til Universitetet i Warszawa.

– Ser du på ansiktene deres, ser du at det er Stalin, Hitler, Beria og Goebbels. Overskriften er «Underlige professorer ved Universitetet i Warszawa». Og inne i avisen finner du både en artikkel om meg og en artikkel om professor Maciej Górecki.

Górecki, som er professor i statsvitenskap, har i et intervju med en kjent polsk blogger pekt på neofasistiske trekk ved det polske regimet.

Bilewicz forklarer at forsiden er ment som en kritikk av rektoren og viserektorene ved Universitetet i Warzsawa fordi de tillater professorer som han selv og Górecki å arbeide ved institusjonen. 

Han vedgår at oppmerksomheten i mediene er ubehagelig.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg ville ende opp i en situasjon som dette. Jeg vil fortsette å kjempe for å få opprykk til professor fordi det handler om prinsipper og om akademias uavhengighet, men jeg er lei av å bruke tid på dette. Det jeg liker å bruke livet mitt til, er å forske.

 

(Artikkelen er skrevet med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord)

 

Emneord: Polen, Akademisk frihet Av Grethe Tidemann
Publisert 15. des. 2022 11:28 - Sist endra 3. jan. 2023 09:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere