UiO-ansatt opplever seg fryst ut etter varsling: LDO kaller universitetet inn til møte

I 2017 konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet med at UiO ikke hadde gjort nok for å stanse rasisme mot Nyojah Rogers Ali Adam. Nå vil ombudet vite hvordan UiO har fulgt opp forebyggingsarbeidet. 

OMBUDET: Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon har innkalt Universitetet i Oslo til møte om forebygging av trakassering. 

Foto: Thomas B Eckhoff/Likestillings- og diskrimineringsombudet

Nyojah Rogers har jobbet som driftstekniker og driftsleder i Eiendomsavdelingen på UiO i tretti år. I mer enn ti av de årene ble han utsatt for grov rasisme fra flere kolleger. 

I 2017 gikk Nyojah Rogers og flere kolleger med minoritetsbakgrunn ut i Universitas og fortalte om rasismen. Samme år konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) med at UiO hadde brutt loven og ikke gjort nok for å forhindre trakasseringen av Adam. 

I desember i fjor fortalte Nyojah Rogers til NRK at arbeidssituasjonen hans ved universitetet fremdeles var uholdbar. Han opplever seg straffet for å ha stått frem. 

"– Jeg er helt fryst ut. Jeg har ingen å snakke til. Jeg er bare isolert og er for meg selv", uttalte han til NRK.

Nyojah Rogers sa til rikskringkasteren at han i mer enn ett år har blitt plassert alene i et rom uten ordentlig ventilasjon og hvor det er mye støy. Stillingen hans skal også ha blitt endret mot hans vilje. Han oppgir å ha nærmest ingen arbeidsoppgaver og minimalt med kontakt med kolleger. 

Innkaller til møte

LDO har fått med seg NRK-saken og har sendt brev til universitetet. 

«14. desember 2022 leste vi på nrk.no om en ansatt ved universitetet som opplever at han har blitt fryst ut av arbeidsmiljøet etter at han ble utsatt for etnisk trakassering.»

I 2018, etter at LDO hadde behandlet saken, hadde ombudet en samarbeidsavtale med universitetet om forebygging av trakassering og seksuell trakassering. I den forbindelse avholdt LDO sju kurs for lederne på alle fakulteter. Også i etterkant av samarbeidsavtalen har LDO holdt kurs, senest i november i fjor. 

To dager etter NRK-saken, *16. desember, sendte likestilling- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon brev til UiO ved personaldirektør Irene Sandlie. LDO inviterer UiO til et møte for å følge opp samarbeidsavtalen fra 2018. 

– Ombudets rolle og mandat går ut på å veilede arbeidsgivere og organisasjoner om forpliktelsene de har til å forebygge trakassering og seksuell trakassering. Vi ønsker rett og slett å høre mer om hvordan UiO jobber forebyggende på dette feltet. Vi forventer å høre mer om tiltak de har gjennomført, og eventuelle utfordringer de har møtt og møter på i forbindelse med arbeidet mot trakassering og seksuell trakassering, skriver Thon til Uniforum. 

Ikke ny behandlingsrunde for Rogers-saken

Selv om LDO i 2017 konkluderte med at UiO ikke hadde brutt loven og ikke hadde gjort nok for å hindre trakasseringen av Nyojah Rogers, fant imidlertid ikke ombudet at UiO hadde diskriminert ham ved tildeling av arbeidsoppgaver. 

Men i NRK-saken kommer det  frem at Nyojah Rogers fremdeles anser dette som et problem, slik også Uniforum i 2020. Selv om han da ikke lenger opplevde rasistiske tilrop, opplevde han daglig å bli straffet for å ha varslet. 

Uniforum spør LDO om det er grunn til å revurdere om Nyojah Rogers blir diskriminert ved tildeling av arbeidsoppgaver. 

– Møtet handler ikke om enkeltsaken til Nyojah Rogers. Saken fra 2017 er avgjort, og vi har ikke mandat til å gjenåpne eller vurdere den på nytt. Ombudets rolle er å gi juridisk råd og veiledning i likestillings- og diskrimineringssaker. Det er Diskrimineringsnemnda som er klageorganet og den instansen i Norge som behandler diskrimineringsklager. En eventuell ny klage må derfor rettes til dem, skriver Thon. 

Uniforum spør Thon om hvorfor han henviser til NRK-saken i møteinnkallelsen og om saken vil bli diskutert på møtet med UiO. 

– NRK-saken i kombinasjon med mandatet vårt gjorde at vi ville følge opp samarbeidet vi tidligere har hatt med UiO. Enkeltsaker vil ikke bli diskutert på møtet, og det vil i bunn og grunn handle om UiOs arbeid på overordnet nivå. 

Les også: UiO: – Adam blir ikke diskriminert ved fordeling av arbeidsoppgaver

– Ser frem til møtet

Uniforum har bedt om intervju med UiOs personaldirektør Irene Sandlie for kommentar om møteinnkallelsen fra LDO og at Nyojah Rogers fremdeles opplever å ikke ha blitt ivaretatt av universitetet. 

Sandlie svarer på epost, uten å kommentere Nyojah Rogers-saken. 

– LDO har tatt initiativ til møtet på bakgrunn av et samarbeid vi etablerte i 2018 om kursing av våre ledere. LDO har informert oss om at møtet ikke gjelder enkeltsaken, men at tema for møtet er hvordan UiO har fulgt opp arbeidet knyttet til trakassering og seksuell trakassering etter gjennomføringen av kursene. Vi ser frem til et godt dialogmøte med LDO om UiOs omfattende arbeid på området, skriver Sandlie. 

Les også:  Rapport peker ut åtte mangfoldsutfordringer på UiO

(Korreksjon:16. november er korrigert til *16. desember)

Emneord: Arbeidsmiljø Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 16. jan. 2023 04:30 - Sist endra 25. jan. 2023 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere