Utdanningen for jødiske veivisere søker unntak fra egenbetaling for utenlandske studenter

Hvis ikke studenter fra utenfor EØS slipper å betale for studiene, frykter Det Mosaiske Trossamfund at det må legges ned på grunn av for svak rekruttering. 

Det Mosaiske Trossamfund ber om fritak fra innføringen av studieavgift for studenter utenfor EØS og Sveits på programmet for jødiske veivisere.

Foto: Ola Gamst Sæther

Fram til nå har OsloMet utdannet jødiske veivisere i samarbeid med Det Mosaiske Trossamfund. Men til høsten tar Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo over det akademiske ansvaret for utdanningsprogrammet, som Uniforum tidligere har omtalt

Nå ber Det Mosaiske Trossamfund om at studenter fra andre land utenfor EØS og Sveits blir fritatt for egenbetaling, selv om regjeringen har vedtatt at disse studentene skal betale for studier i Norge. 

Regjeringen har nemlig gått inn for at studenter fra land utenfor disse landene i framtiden selv skal måtte betale for studier i Norge.

Få studenter

I dag er det svært få studenter på programmet. Derfor skal det etter planen holdes på engelsk videre og åpnes for jødiske studenter fra hele verden. 

«Vår vurdering er at det ikke vil være mulig å rekruttere til utdanningsprogrammet uten en ramme med deltakere fra den jødiske verden. Dermed er det risiko for at ordningen med jødiske veivisere ikke kan opprettholdes», står det i brevet som er sendt til Kunnskapsdepartementet.

De påpeker at et årskull av jødiske ungdommer som avslutter videregående, normalt vil variere fra 5 til 12. Hvis to til tre norske ungdommer deltar på programmet, regnes det dermed som en suksess. 

«Unge mennesker ønsker å være sammen med andre unge når de skal tilbringe et helt år i en kontekst som den vi tilbyr. Derfor har vi gjort oss store anstrengelser for å få med studenter på utdanningsprogrammet fra våre søstermenigheter i Danmark og Sverige. Dette har kun i begrenset omfang lykkes», står det i brevet. 

De viser videre til at kun en jødisk ungdom fra Danmark har deltatt ved studieprogrammet hvert av de siste to årene, og ingen fra Sverige. 

Samisk høgskole får unntak

Det mosaiske trossamfunn viser også til at i stortingsproposisjon 68 L, om egenbetaling fra land utenfor EØS, står det at Samisk høgskole ber om unntak for urfolksmaster i journalistikk.

«Samisk høgskole og Sametinget har pekt på at russiske samer utgjør en del av rekrutteringsgrunnlaget og studentmassen ved Samisk høgskole, og at høyskolens tilbud om urfolksmaster i journalistikk er et av få tilbud til urfolksstudenter på engelsk», heter det der.  

Videre står det at «departementet vil i forskriften fastsette en adgang til å gjøre unntak fra studieavgift som ivaretar de hensynene Sametinget og Samisk høgskole har tatt opp knyttet til rekruttering av urfolk fra land utenfor EØS og Sveits».

De påpeker også at «Samisk høgskole har en sentral rolle i det samiske samfunnet og som tilbyder av utdanning til urfolk over hele verden».

– Stor betydning

Prosjektleder for programmet Michael Gritzman, påpeker at selv om programmet utdanner få, når de jødiske veilederne mange med sin kunnskap.   

– De har besøkt 225 klasser siste år. Det har stor betydning for det norske samfunnet og for et inkluderende samfunn, sier Gritzman. 

Da Uniforum snakket med ham i januar, sa han at inspirasjonen til å utdanne jødiske veivisere kom fra arbeidet samer i Norge har gjort. 

– For åtte år siden var vi med Samisk høgskole i Kautokeino, der de allerede da i ti år hadde holdt på med å utdanne samiske veivisere. Da hadde de allerede en stor base  med unge engasjerte mennesker med bred kunnskap i samisk språk, i samisk kultur og i det samiske samfunnet, poengterte Gitzman da. 

Han sier programmet er spesielt og får oppmerksomhet fra hele verden. 

– Programmet har vakt internasjonal oppsikt, og vi får henvendelser fra offisielt hold fra flere land som vil vite mer om hvordan man bekjemper antisemittisme og rasisme i Norge. Dette er noe Norge kan være stolt av, sier han. 

Lover svar i juni

Uniforum har spurt Kunnskapsdepartementet om de vurderer det som aktuelt å innfri ønsket fra Det Mosaiske Trossamfund, og når de venter at saken vil bli behandlet. 

I en e-post svarer departementet følgende: 

«Departementet vil avvente Stortingets behandling før det kan tas endelig stilling til hvilke unntak det er aktuelt å fastsette i forskrift.  Første behandling av lovforslaget i Stortinget er satt til 23. mai. Departementet tar sikte på at forskrift om enkelte unntak fra kravet om studieavgift vil bli fastsatt innen utgangen av juni».

Emneord: Internasjonalisering, Studentforhold, Studentsak Av Øyvind Aukrust
Publisert 11. mai 2023 04:30 - Sist endra 12. mai 2023 09:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere