UIOs Vikingtidsmuseum: Risiko ved sjøenergianlegg utelatt i både miljørapporter og søknader

Statsbygg vil pumpe opp sjøvann fra 20 meters dyp med høy forekomst av næringssalter og pumpe det ut igjen på grunt vann i Langviksbukta på Bygdøy. Eventuelle miljøproblemer ved dette er ikke blitt utredet, bekrefter prosjektleder i Statsbygg.

I DENNE BUKTA VIL STATSBYGG SLIPPE UT SJØVANNET:  – Det er klart dette vil gi økt algevekst, sier André Staalstrøm, seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) (privat foto av Staalstrøm)

Foto: Ola Sæther

Det nye vikingtidsmuseet som skal stå ferdig innen utgangen av 2026, skal oppvarmes og nedkjøles ved hjelp av et sjøenergianlegg.

Det var håndtering av nedbør og smeltevann som ga inspirasjon til denne energiløsningen, opplyste hovedentreprenør AF Byggfornyelse i sitt nyhetsorgan AF-posten tidligere i år.

Overflatevann fra området rundt det nye museet skal nemlig ledes ut i Langviksbukta via en 350 meter lang flomsikringstunell.

Det var først da man valgte å gå for denne løsningen at alternativet for varmveksling med sjøvann åpnet seg, avslørte Lars Christian Gomnæs, prosjektsjef i Statsbygg i artikkelen.

75 liter sjøvann i sekundet

For å få best mulig resultat kreves det imidlertid at vannet holder en relativt stabil temperatur gjennom året. Sjøvannet skal derfor pumpes opp fra 20 meters dyp i Frognerkilen via et rør gjennom Langviksbukta og videre inn i en pumpestasjon inne på land. Her skal sjøvannet veksles til en vann og glykolblanding som skal pumpes opp til en energisentral ved Vikingskipsmuseet. Når sjøvannet har sirkulert gjennom energisentralen, skal det slippes ut via flomtunnelen sammen med overflatevannet.  Det dreier seg om 75 liter sjøvann i sekundet.

De problematiske med denne løsningen ifølge forskere Uniforum har vært i kontakt med, er at flomtunellen vil slippe ut vannet på seks meters dyp inne i Langviksbukta.

Vikingtidsmuseet

Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet

Bruker: Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum

Byggherre: Statsbygg

Arkitekt: AART architects

Entreprenør: AF Gruppen

Brutto bygningsareal: 13,000 kvadratmeter (eksisterende museum og 9300 nybygg)

Byggestart: 2023

Kostnadsramme: 3.8 milliarder

Planlagt ferdigstilt: 2026

 

– Dette er Ikke en løsning jeg ville anbefalt

At sjøvann på 20 meters dybde inneholder mer næringssalter, skyldes en lagdeling i vannet, forklarte Bente Edvardsen, professor ved Seksjon for akvatisk biologi og toksikologi på Institutt for biovitenskap ved UiO, til Uniforum i forrige uke.

Det øverste vannlaget er lettere på grunn av tilførsel av ferskvann fra elver og oppvarming fra sola. I dette øverste vannlaget lever alger som trenger lys og tar opp næringssaltene i vannet. Når algene dør, synker de ned på bunnen, og når de råtner blir næringssaltene frigitt. Slik fortsetter næringssaltene å hope seg opp på bunnen. Lagdelingen gjør at disse næringssaltene på dypet ikke er tilgjengelige for algene om sommeren. Kun i vintermånedene når overflatevannet er kaldere og tilstrømmingen av ferskvann er mindre, vil lagdelingen bli brutt ned, og du vil kunne få de samme konsentrasjonene av næringssalter lenger opp mot overflaten.

André Staalstrøm, seniorforsker ved NIVA, var ikke i tvil om at 75 liter sjøvann i sekundet ville skape ubalanse i Langviksbukta.

– 75 liter i sekundet er mye. Det tilsvarer en næringsrik bekk. Det er klart dette vil føre til algevekst. Å slippe dette sjøvannet ut på seks meters dyp, er ikke en løsning jeg ville anbefalt, uttalte han.

– Jeg forutsetter at problemstillingen er tatt hensyn til

Per Mathisen, Statsbyggs prosjektleder for flomtunnel og sjøvannsenergiforsyning for Vikingtidsmuseet, kjente ikke til problemstillingen knyttet til å slippe ut sjøvann med høy konsentrasjon av næringssalter på seks meters dyp da Uniforum tok kontakt med ham i forrige uke.

– Jeg forutsetter at problemstillingen er tatt hensyn til i den marinbiologiske rapporten som er blitt utarbeidet, uttalte han.

Mathisen trodde imidlertid ikke at utslippet av sjøvann vil få en negativ effekt.

– 75 liter vann i sekundet er ikke mye når du sammenligner med vannvolumet i bukta som er 435 000 kubikkmeter vann, hevdet han. 

Mathisen lovte likevel at spørsmålet vil bli fulgt opp.

– Vi vil utarbeide en tilleggsrapport

Nå innrømmer Mathisen at dette problemet ikke er blitt adressert hverken i rapporter utarbeidet av Multiconsult eller i søknadene om tiltak i Langviksbukta som er blitt sendt til Statsforvaltningen i Oslo og Viken.

– Vi har tatt kontakt med Multiconsult for å få utarbeidet en tilleggsrapport som følger opp dette spørsmålet, forsikrer han.

Når dette arbeidet vil bli satt i gang, og når det vil være ferdig, kan han ikke svare på.

På spørsmål om arbeidene i Langviksbukta vil bli stanset til problemstillingen er utredet svarer Mathisen benektende.

– Vi stanser ikke pågående arbeider og beslutter ingen modifisering av planlagt løsning for energiutnyttelse fra sjøvann med grunnlag i innspill fra eksterne. Vi avventer eventuelle nye anbefalinger fra våre rådgivere, opplyser han.

 

* Les mer i UniforumUiOs nye Vikingtidsmuseum: Naboer frykter økt forurensning i sjøen

Emneord: Vikingtidsmuseet, byggeprosjekter, Miljø Av Grethe Tidemann
Publisert 29. nov. 2023 04:30 - Sist endra 30. nov. 2023 15:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere