DEBATT: Midlertidig ansatte trenger universitetspedagogikk som er tilpasset dem

Midlertidige ansatte trenger absolutt universitetspedagogikk, og for UiO sentralt er det viktig at det gis et tilbud også til denne gruppen. Samtidig er det vesentlig at tilbudet er tilpasset behovene til midlertidig ansatte.

Portrett av en mann

TILBUD: Målet er absolutt at vi, som det er tradisjon for ved UiO, også kan gi et uniped-tilbud til midlertidig ansatte fremover! Det skriver viserektor Bjørn Stensaker ved Universitetet i Oslo. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Det er flott med diskusjon om innretningen på det universitetspedagogiske tilbudet til UiOs ansatte – denne kompetanseutviklingen må nødvendigvis kontinuerlig tilpasses krav til kvalitet, relevans og etterspørsel. LINK har nylig gjennomført en revisjon av det universitetspedagogiske tilbudet, der en større differensiering mellom ulike grupper av ansatte er et viktig grep.

Torbjørn Skardhamar og Bjørn Høyland etterlyser tilbud som kan avhjelpe etterspørselen etter uniped fra midlertidig ansatte (stipendiater og postdoktorer). UiO var tidlig ute med å gi et slikt tilbud til midlertidig ansatte – lenge før kravet om universitetspedagogikk ble lovregulert.

Opplegget for de midlertidig ansatte var lenge relativt identisk med det tilbud som ble gitt fast ansatte, noe som har vært utfordrende å gjennomføre for mange stipendiater og postdoktorer. Mange av dem trenger mer fleksible opplæringstilbud for å tilegne seg kompetansen som trengs knyttet til den undervisning de skal gjennomføre, og mange av dem har en hverdag der det å ta hele utdanningen sammenhengende er utfordrende. Grepet som LINK har tatt i revisjonsarbeidet med å differensiere tilbudet for faste og midlertidig ansatte er derfor noe som til dels har vært etterlyst fra de midlertidige selv, dels er begrunnet i kapasitetsutfordringer og behovet for å husholdere på de undervisningsressursene LINK har tilgjengelig.

Midlertidige ansatte trenger absolutt universitetspedagogikk, og for UiO sentralt er det viktig at det gis et tilbud også til denne gruppen. Samtidig er det vesentlig at tilbudet er tilpasset behovene til midlertidig ansatte. Her er det viktig at vi treffer godt, ikke minst fordi behovet er noe ulikt på de forskjellige fakultetene.

I denne prosessen må derfor fakultetene involveres. Universitetsledelsen er i pågående samtaler med LINK om de overordnede rammene rundt kvalitetsutviklingstiltakene som senteret har ansvaret for. LINK har et større ansvarsområde enn bare det som er knyttet til det formelle universitetspedagogiske tilbudet. Kapasitetsutfordringer, ressurser og prioriteringer er en viktig del av disse samtalene. Her håper vi på å lande raskt. Målet er absolutt at vi, som det er tradisjon for ved UiO, også kan gi et uniped-tilbud til midlertidig ansatte fremover!

• Les også tidligere innlegg i denne debatten: 

Målet må være best mulig undervisning

Ja, vi trenger universitetspedagogisk basiskompetanse!

Trenger vi universitetspedagogisk basiskompetanse? 

Emneord: Universitetspedagogikk Av Bjørn Stensaker, viserektor, UiO
Publisert 12. des. 2023 13:00 - Sist endra 14. des. 2023 11:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere