Mat.nat.-fakultetets gledesspreder

– Nå har jeg fått så mye oppmerksomhet at det holder for resten av livet, erklærer vinneren av årets velferdspris på UiO Jean-Raphael Martinez.

OVERRASKET OG GLAD: - Jeg har aldri tenkt at jeg gjør noe spesielt, sier Jean-Raphael Martinez. Han er koordinator for doktorgradsutdanningen på Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet. 

Foto: Ola Gamst Sæther

At sosiale arrangementer for de ansatte i studie- og kommunikasjonsseksjonen på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ofte får en fransk vri, er Jean-Raphael Martinez’ fortjeneste.

På hellige tre kongers dag 6. januar inviterer han kolleger på "Galette de rois", en tradisjonell kake. I kaken finner du en liten figur, og den av de ansatte som får figuren i sin bit, får en krone på hodet. 

I november samler Martinez kollegene til vinsmaking.  «Le Beaujolais Nouveau est arrivé» kaller han sammenkomsten hvor han og kollegene tester nye Beajolais-viner de har spleiset på.

På den årlige sommerfesten for de to seksjonene, som Martinez arrangerer sammen med fakultetets kommunikasjonssjef Julie Øybø, står det franske pølser og oster på menyen.

Kun et påskudd

– Jeg er ikke spesielt opptatt av å fremme fransk kultur. Det franske er bare påskudd for å finne på noe sosialt, sier Martinez og ler litt.

 – Vi jobber veldig intenst i perioder, og det blir ofte lange dager. Da er det fint å kunne puste ut sammen og ha det litt gøy noen dager i året, kommenterer han og legger til:

– Det med kronen er jo litt morsomt, og mange er interesserte i vin, og det med pølsene og osten handler om at jeg kjenner en som importerer pølser og oster fra mitt hjemdistrikt .

Jean-Raphael Martinez vokste opp i byen Pau i Sør-Frankrike.

I overgangen mellom dr.scient. og ph.d.

Martinez er årets vinner av UiOs velferdspris, en pris som gis til en person eller en gruppe personer som har utmerket seg ved sin innsats for å styrke arbeidsgleden og fellesskapet ved universitetet.  

Det er femten år siden han fikk jobben som koordinator for doktorgradsutdanningen på Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet.

Også for sin faglige innsats får Martinez ros av kollegene som har nominert ham til velferdsprisen. "Han har bidratt til enorm utvikling på ph.d. feltet", uttaler en av dem. 

– Den utviklingen vil jeg ikke ta ære for alene, innvender Martinez. 

– Alle involverte fra dekanatet og nedover, bidro til å få dette på plass, sier han og minner om at dette var i overgangen mellom dr.scient. og ph.d.

– Det kom mange nye forskrifter og direktiver. Vi sørget for å få struktur på programmet og innførte blant annet midtveisevalueringer, forteller han.

– Jeg jobber med folk som er flinkere enn meg

Skal man tro kollegene til prisvinneren, er det en fryd å samarbeide med ham.

«Med sitt smittende og inkluderende humør, og et bankende hjerte for å gjøre noe ekstra, skaper Jean-Raphael positive bidrag til arbeidsmiljøet på så mange måter hver eneste dag», skriver juryen i sin begrunnelse.

«Jeg har sjelden hatt det så morsomt på jobb, noe som i stor grad skyldes Jean-Raphael Martinez» er et av sitatene det blir referert til.

«Jeg har aldri før hatt en kollega som er så flink til å skryte og framsnakke andre. Det gir meg masse motivasjon og glede i jobben» uttaler en annen kollega.

– Dette må de andre stå for, kommenterer prisvinneren og ler litt mer.

– Jeg kan være sur, forsikrer han.

– Og det med at jeg er flink til å rose, det handler om at jeg jobber med folk som er flinkere enn meg. Jeg roser bare folk som fortjener det, bedyrer Martinez og legger til han selv ikke liker å få ufortjent ros.

– Vi har mange lokale helter

At det ikke bare er kollegene i studieseksjonen som nyter godt av Jean-Raphaels Martinez' evne til å skape trivsel og arbeidsglede, kommer også fram i begrunnelsen for tildelingen av prisen.

 Ph.d.-kandidatene på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet har et stort tilbud og blir tatt ekstra godt vare på, ifølge juryen bak prisen.

Det dreier seg om over 800 personer i en stressende situasjon som trenger støtte og hjelp, blir det påpekt.

– Nå er jeg jo ikke alene om å ta vare på stipendiatene. Her er det mange lokale helter på instituttene som bidrar, innvender prisvinneren.

Men at hjertet hans banker litt ekstra for de internasjonale ansatte, og særlig for de som har midlertidig stilling og mangler et stort nettverk rundt seg mens de er i Norge, slik en av hans medarbeidere hevder, benekter han ikke.

– Jeg er veldig opptatt av at studentene skal trives både faglig og sosialt, sier han.

– Det er ikke så lett for de nyankomne

Over halvparten av ph.d. kandidatene på fakultetet er utenlandske, og de kommer fra mer enn femti land over hele verden.

– Ofte kommer de til Norge i september-oktober. Høsten er ikke den beste tiden i Norge, og faglig er de første månedene ofte intense. Det er ikke så lett for de nyankomne å bygge opp et sosialt nettverk, påpeker Martinez.

Det var ikke han som kom opp med idéen om å starte høstsemesteret med fagdager for nye ph.d.-stipendiater, men det ble ganske raskt han som fikk ansvaret for arrangementet som finner sted på Sundvollen hver høst.

I tillegg til et felles faglig program over to dager, får stipendiatene mulighet til å bli kjent med stipendiater i samme situasjon fra hele fakultetet. Martinez forteller at målet er å gi ph.d.-studentene både faglig påfyll og mulighet til å bygge opp et sosialt nettverk.

I 2024 vil fakultetet dessuten etter forslag fra Martinez, og i samarbeid med Naturhistorisk museum og Det odontologiske fakultet, innlede året med en karriereuke for unge forskere.  

– Det er veldig enkelt

Ideen til «Christmas with friends» kom under pandemien. Denne tiden var ekstra tøff for mange av de midlertidig tilsatte med utenlandsk bakgrunn. Det ble vanskeligere å møte folk og vanskeligere å reise, og Jean-Raphael Martinez så for seg at mange ph.d.- og post.doc.- stipendiater ville bli sittende alene jula 2020.

– Jeg drodlet litt med en kollega, og vi fant ut at vi ville kopiere et opplegg vi hadde hørt om, forteller Martinez.

Stipendiater som ikke hadde noen å feire jul med, ble bedt om å sette seg opp på en liste. Deretter delte Martinez og hans medarbeidere stipendiatene inn i grupper med omtrent like mange av hvert kjønn i hver gruppe.

Julegruppene er blitt en tradisjon ikke bare for Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet, men for hele UiO.

– Når stipendiatene får vite hvem de er på gruppe med, kan de begynne å planlegge feiringen. Opplegget er veldig enkelt, forsikrer Martinez.

Overgikk forventningene

I januar 2023 fikk Jean-Raphael Martinez en ny idé.

– Vi jobber hardt for å finne arenaer hvor våre utenlandske stipendiater kan møtes. Mitt inntrykk er at mange kan bli litt deprimerte i mørketiden, og jeg tenkte at langrenn kanskje kunne være en idé, fortalte han til Uniforum i februar.

– Det er riktig at ideen om et skikurs for nybegynnere var min, men Bedriftsidrettslaget var positive fra første øyeblikk. Det er deres fortjeneste at kurset ble en suksess, poengterer Martinez i dag. 

Antallet påmeldte til kurset som ble holdt på vinteraktivitetsdagen for de ansatte, overgikk  forventningene hans.

* Les mer i Uniforum: 60 utenlandske UiO ansatte på skikurs 

En veldig flott premie

Årets velferdspris ble delt ut på Adventskonserten i Universitetets aula 3. desember.

Premien i år var et gavekort på 10 000 kroner på Kunstnernes hus. Det synes Jean-Raphael Martinez er en veldig flott presang.

– Jeg ble veldig glad, men det ble nesten litt for mye. Nå syns jeg at jeg har fått oppmerksomhet nok for resten av livet, sier prisvinneren som ifølge en kollega er ganske beskjeden.

At listen over personer som har vært med på å nominere han til prisen, er lang, gjør han rørt.

– Det er litt morsomt å se at bildet du har av deg selv, er så forskjellig fra det bildet andre har av deg. Jeg har aldri tenkt at jeg gjør noe spesielt, sier han.

 

Emneord: Velferdsutvalget, Priser Av Grethe Tidemann
Publisert 11. des. 2023 04:30 - Sist endra 12. des. 2023 09:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere