Et dinosaurskjelett til over ti millioner kroner flytter inn i Naturhistorisk museum

Sparebankstiftelsen har kjøpt et dinosaurskjelett for 900 000 euro. Neste sommer flytter skjelettet av dinosauren Hypacrosaurus stebingeri inn på Naturhistorisk museum i Oslo og skaper dermed historie. Det er første gang et ekte dinosaurskjelett kommer til Norge.

Hypacrosaurus var nesten like stor som Tyrannosaurus Rex. Slik så den trolig ut da den levde på jorda for 74 millioner år siden.

Foto: Illustrasjon: Vlad Konstantinov

Dinosauren er en Hypacrosaurus stebingeri og skjelettet ble funnet i Montana, USA. Det er 7,5 meter langt og over tre meter høyt. Publikum vil kunne se det i utstilt i museet fra sommeren 2024, melder Naturhistorisk museum på sine nettsider.

– Ekte og sjeldne objekter er svært viktige for museet fordi de fascinerer og tiltrekker seg publikum i alle aldre. Hypacrosaurus vil inngå i en utstilling som forteller om livets historie. Den vil bli et viktig bidrag til å vekke interesse for evolusjon og naturens mangfold, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle. 

Sparebankstiftelsen har betalt 900.000 euro for skjelettet. Det eies av stiftelsen, men vil stå utstilt permanent på Naturhistorisk museum.  

–  En dinosaur er noe av det mest spektakulære du kan oppleve på et naturhistorisk museum. Vi håper det vil bidra til at flere barn og unge blir inspirert til å lære mer, sier André Støylen, direktør i Sparebankstiftelsen DNB. 

Dinosauren som nå kommer på Naturhistorisk museum, levde i Nord Amerika for 74 millioner år siden, på slutten av dinosaurenes tidsalder. Hypacrosaurus var en stor planteeter. Den var en type andenebbøgle (hadrosaur) som gikk både på to og fire bein. Navnet har dinosaurgruppen fått etter det brede nebbet de hadde som snute. 

Skjelettet har blitt preparert og satt sammen på et profesjonelt laboratorium i Italia. Omtrent 70 prosent av skjelettet er originalt, resten er rekonstruert fra andre individer. Dinosauren har fått kallenavnet Zelda. 

Les hele saken på Naturhistorisk museums nettsider

 

Emneord: Naturhistorisk museum
Publisert 14. des. 2023 22:34 - Sist endra 15. des. 2023 08:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere