UiO-artikler i Store norske leksikon ble lest 19,5 millioner ganger i 2023

UiO-folk har ansvar for  23 452  artikler i Store norske leksikon.  Psykiatriprofessor Sigmund Karteruds artikkel om narsissistisk personlighetsforstyrrelse var mest populær i 2023.

REIULF STEEN: «Makta» er basert på dramatikken i Arbeiderpartiet på 1970-tallet og personstriden mellom Gro Harlem Brundtland (spilt av Kathrine Thorborg Johansen) og Reiulf Steen (spilt av Jan Gunnar Røise). TV-serien har ført til at en artikkel om Reiulf Steen i Store norske leksikon ble lest 65 000 ganger i 2023. 

Foto: NRK

Gamle Ap-politikere, Israel, Palestina, Hamas, Ukraina, Russland, habilitetsspørsmål og andre nyhetshendelser har dominert topplistene av mest leste artikler i Store norske leksikon.  Artikler som tidligere ble lest to til tre ganger i året har fått sekssifrede lesertall i 2023, går det fram av en pressemelding fra Store norske leksikon. 

Gamle Ap-bautaer frem i lyset

NRKs serie «Makta» har børstet støv av politikerkjemper som var i ferd med å gå i glemmeboka.

– Det var veldig interessant å følge med på lesingen av disse artiklene. Ettersom handlingen i TV-serien skred fram, dukket artiklene om gamle Ap-kjemper som Bjartmar Gjerde, Per Kleppe og ikke minst Reiulf Steen opp på mest lest-listene våre, forteller sjefredaktør Erik Bolstad i pressemeldingen.

Artikkelen om Gro Harlem Brundtland var naturligvis også svært godt besøkt, men det var spesielt Reiulf Steen leserne var interessert i. Artikkelen om Steen var lest i underkant av to tusen ganger fra 2015 til og med september 2023 . Da «Makta» ble sluppet i slutten av oktober, tok lesingen helt av. Da november var omme, var artikkelen lest nesten  65 000 ganger.

De 15 mest leste artiklene skrevet av UiO-folk: 

• narsissistisk personlighetsforstyrrelse er lest 157 430 ganger, fagansvarlig er Sigmund Karterud.

• islam er lest 136 690 ganger, fagansvarlig er Kari Vogt. 

• kristendom er lest 107 647 ganger, fagansvarlig er Hallgeir Elstad.

• velferdsstat er lest 69 777 ganger, fagansvarlig er Signy Irene Vabo.

• kvener er lest 56 764 ganger, fagansvarlig er Anne Minken.

•planeter er lest 55 161ganger, fagansvarlig er Kaare Aksnes.

• Jehovas vitner er lest 52 675 ganger, fagansvarlig er Tarald Rasmussen.

• nervesystemet er lest 51819 ganger, fagansvarlig er Per Holck.

• den ortodokse kirke er lest 51421 ganger, fagansvarlig er Berit S. Thorbjørnsrud.

• norrøn mytologi er lest 50 780 ganger, fagansvarlig er Ellen Marie Næss.

• revmatiske sykdommer er lest 50 266 ganger, fagansvarlig er Øyvind Palm.

• borderline personlighetsforstyrrelse er lest 48 473 ganger, fagansvarlig er Sigmund Karterud.

• reformasjonen er lest 45 901 ganger, fagansvarlig er Tarald Rasmussen.

• den amerikanske uavhengighetskrigen er lest 44 817 ganger, fagansvarlig er Helge Pharo.

• energi er lest 44 521 ganger, fagansvarlig er Maria Vetleseter Bøe.

(Kjelde: Store norske leksikon)

Kunnskapsberedskap

SNL har også vært en nyttig kunnskapsbank for alle som har ønsket seg mer bakgrunn om Midtøsten-konflikten som blusset opp igjen i begynnelsen av oktober.

– På dette feltet har vi drevet en form for kunnskapsberedskap. Et bredt spekter av artikler er jobbet frem over flere år slik at kunnskapen er klar når folk trenger den. Vi ser av lesertallene at det er et stort behov der ute for å vite mer, og stoffet vårt gir leseren mange ulike innfallsvinkler til konflikten, sier Erik Bolstad.

Språkmodeller

2023 ble også året der språkmodellene og kunstig intelligens virkelig ble tatt i bruk. Vi ser av loggene våre at både Open AIs, Chat GPT og Googles Bard henter innhold fra SNL, står det i pressemeldingen. 

Til nå har man måttet oppsøke egne tjenester for å benytte språkmodellene.

– I 2024 kommer vi til å møte denne typen innhold langt oftere. Google har allerede rullet ut en ny versjon av søkemotoren sin til land i verden, der vanlige søkeresultat er skjøvet langt ned, til fordel for en maskingenerert tekst som skal svare på det man søkte etter.

At Google velger å erstatte vanlige søkeresultater med en maskingenerert tekst, uten noen form for menneskelig kvalitetssikring, er virkelig ganske skremmende, sier Bolstad.

– Vi er svært spente på hvordan det kommer til å påvirke bruken av SNL og andre oppslagsverk i løpet av dette året, legger han til.

Lille norske leksikon lanseres 

2024 blir året et nytt leksikon ser dagens lys. Lille norske leksikon blir et nytt oppslagsverk, spesielt rettet mot barn og unge, men også dem som av ulike grunner trenger enklere tekster enn det som er i SNL.

– Vi gleder oss virkelig til å lansere Lille norske leksikon, sier prosjektleder Guro Djupvik. Akkurat nå får vi hjelp fra fagansvarlige i SNL til å kvalitetssikre tekstene, og vi regner med å lansere det nye verket i løpet av våren.

(OBS: Erik Bolstad er ekstern medlem i styret for Uniforum, oppnemnt av UiO)

Emneord: Formidling
Publisert 2. jan. 2024 12:37 - Sist endra 2. jan. 2024 12:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere