UiO-ansattes «frynsegoder»

Noe er gratis og noe får du til redusert pris, og skulle det det knipe kan du få et rentefritt lån.

KJENNER DU GODENE DINE?: Som UiO-ansatt slipper du gratis inn på UiOs museer med opptil tre gjester. På Historisk museum får du i tillegg rabatt i museumsbutikken.

Foto: Ola Gamst Sæther

– Det er ikke alle som er klar over at UiO-ansatte slipper å betale inngangsbillett, og at de dessuten kan ta med seg opptil tre gjester helt gratis, påpeker kommunikasjonsleder Karenina Kriszat på Naturhistorisk museum.

Kulturhistorisk museum gjelder samme regel, og her får du som UiO-ansatt i tillegg rabatt i museumsbutikken i Historisk museum. Der får du 10 prosent på bøker og 20 prosent på andre varer, får Uniforum opplyst.

Det vil si, hvis du har husket å ta med deg ansattkortet. Og ikke kast kortet når du går av med pensjon. UiO-pensjonister nyter som regel godt av de samme fordelene som ordinære UiO-ansatte.

Museum for universitet- og vitenskapshistorie tar ikke inngangspenger, men seksjonsleder Bjørn Vidar Johansen viser gjerne rundt i UiOs lokaler på Blindern, i Sentrum eller på Observatoriet når han har kapasitet til det. Og da er det grupper med UiO-ansatte som har førsteprioritet.

Gratis trening i arbeidstiden og billig trening etter arbeidstid

På UiOs nettside med overskriften Ansattgoder, er det trening i arbeidstiden som nevnes først. Ansatte på UiO kan bruke inntil 1,5 time i uka til fysisk aktivitet, så lenge aktiviteten er avtalt med leder og oppfyller visse krav. Trening før og etter arbeidstid, teller for eksempel ikke.

Ordningen legger opp til at du kan bruke både bedriftsidrettslagets og SiO-Athleticas treningstilbud gratis eller mot en liten avgift, selv om du ikke er medlem. Du kan også lage ditt eget treningsopplegg.

YOGA I ARBEIDSTIDEN: ​​​​​Ansatte på UiO kan bruke inntil 1,5 time i uka til fysisk aktivitet. (Arkivfoto Ola Gamst Sæther)

Utenom arbeidstiden kan du trene i treningskjeden SiO Athletica til en sterkt redusert pris.

UiO-ansatte betaler 345 kroner per måned eller 4140 kroner i året. Det er litt mer enn studentene, men under halvparten så mye som personer som verken er studenter eller ansatt. Disse betaler 699 kroner per måned og 8388 kroner i året.

Medlemskapet gir deg adgang til seks treningssentre, en svømmehall og et bredt aktivitetstilbud med rundt 270 gruppetreningstimer i uken.

To årlige aktivitetsdager

Medlemskap i UiOs bedriftsidrettslag UiOBIL koster fra kr 300,- hvert år. Som medlem av UiOBIL kan du delta i en rekke aktiviteter. Her kan du dessuten ta med deg ektefelle, samboer og barn over 16 år.

To ganger i året arrangerer UiOBIL aktivitetsdag for alle universitetsansatte. UiOs vinteraktivitetsdag gikk i år av stabelen 15. februar, mens årets sommeraktivitetsdag er satt til 13. juni. 

- Aktivitetsdagene er alltid torsdag i uke 7 og uke 24, forteller Catharina Paulsen, leder i UiOBIL. Etter vinteraktivitetsdagen kan de som ønsker det, delta på middag på Soria Moria. Her er det ifølge Paulsen alltid god stemning.

– Sist var vi 80 deltakere fra alle deler av UiO som samlet oss om et godt måltid, forteller hun.

PÅ SKI FOR FØRSTE GANG: Vinteraktivitetsdagen inkluderer et skikurs for utenlandske ansatte. Uniforum intervjujet noen av dem i 2023.   (Arkivfoto: Ola Gamst Sæther) .

Interne og eksterne kulturtilbud med UiO-rabatt

Når det gjelder kulturelle og sosiale arrangementer har Kultur- og velferdsutvalget på UiO KVU, mye å by på.

I Universitetets aula kan du jevnlig oppleve konserter med nasjonalt og internasjonalt anerkjente utøvere. Som UiO-ansatt betaler du 250 kroner per  billett.

Velferdsutvalget tilbyr også rimelige billetter til ulike eksterne arrangementer.

I regi av Nationaltheatret  kan du for tiden se forestillingen Nattergalen basert på H.C. Andersens eventyr til rabattert pris i Kanonhallen på Løren.

Som regel kan du som ansatt også kjøpe billetter til gjester på disse arrangementene forutsatt at du selv er med og kan vise fram ansattkort.

Fakultetene, museene og USIT har dessuten egne velferdsutvalg som står bak arrangementer som ekskursjoner, juletrefester for barn, middager og ulike aktiviteter.

Tilbud for kor- eller kunstinteresserte

Liker du å synge, kan du bli med i Unikor, universitetets offisielle kor for ansatte. Unikor øver etter arbeidstid hver onsdag i Georg Sverdrups hus. Det opptrer ved ulike arrangementer og merkedager på UiO, og reklamerer med et godt sosialt og inkluderende miljø.

Universitetet har også en egen kunstforening for deg som er interessert i kunst. I løpet av året oppsøker klubben en rekke utstillinger, de fleste i Oslo, men også andre steder på Østlandet, og omvisningene er alltid med guide, opplyser klubben på sin nettside.

Er du fylt 60 år kan du melde deg inn i UiOs seniorforening. «Vi drar på kortere og lengre turer til museer, utstillinger, samlinger og andre kulturinstitusjoner» reklamerer seniorklubben som også kan lokke med en årlig utenlandstur, teater- og restaurantbesøk.

UiOs ferietilbud 

Ønsker du å leie en hytte ved sjøen til en overkommelig pris kan du ta kontakt med UiOs feriestiftelse.

På Spjærøy på Hvaler, 110 km fra Oslo sentrum, har feriestiftelsen to hytter. Den største har soveplass til ni personer. Den minste har dobbel sovesofa og plass til en ekstraseng. Begge hyttene leies ut til ansatte ved UiO fra april til og med høstferien.

FERIE VED SJØEN: Det var fortsatt kaldt i vannet da Uniforum besøkte UiOs feriested på Hvaler en vårdag for noen år siden, men noen lot seg likevel friste til et bad på stranda like ved hyttene. (Arkivfoto: Grethe Tidemann)

Gode barnehager og intelligente seniorboliger

Godene det er aktuelt å benytte seg av, varierer fra ansatt til ansatt og gjennom livsløpet.

Småbarnsforeldre med minst ¾ stilling på UiO kan søke om plass i en av universitetets to barnehager. UiO tilbyr sine ansatte i alt 157 barnehageplasser.

Er du fylt 52 år og på jakt etter et rimelig sted å bo, er du som fast UiO-ansatt eller UiO-pensjonist kvalifisert til å kjøpe en andel i Universitetspensjonistenes borettslag på Kringsjå. I blokken som stod ferdig i 1962, har beboerne felles bibliotek, selskapslokaler og trimrom. Bygningen ble i sin tid omtalt som Norges mest intelligente hus for eldre

FORNØYDE FORELDRE: UiOs barnehager skårer høyt på målinger over foreldres tilfredshet. Barna er stort sett også fornøyde, avslørte Uniforum i et intervju med disse to klatrerne for noen år siden. (Arkivfoto: Ola Gamst Sæther) 

Gratis parkering enn så lenge

Et annet gode som de UiO-ansatte fremdeles nyter godt av, er gratis parkering. Alle UiO- ansatte kan parkere gratis på parkeringsplasser merket A, men først må du registrere deg som UiO-bruker i parkeringsappen Apcoa Flow. Prosedyren finner du beskrevet på UiOs nettsider.

De siste årene har universitetet forsøkt å legge til rette for at flere skal sykle til jobben. Det er mange sykkelstativ på campus, og de fleste bygningene har garderobe med dusj

Men sykkeltyverier har vært, og er, et problem. For ansatte som ønsker at sykkelen skal stå på låst parkering under tak, har UiO tre lukkede områder som kan åpnes med ansattkortet.

For UiOs syklister har universitetet også et servicepunkt foran Helga Engs hus med sykkelpumpe og verktøy til mindre reparasjoner. I Domus Juridica i sentrum finner du dessuten en sykkelpleiestasjon for sykkelvask og enkelt vedlikehold i sykkelparkeringen i kjelleren.

Markedets mest gunstige boliglån

At du som statsansatt kan få et gunstig lån i Statens pensjonskasse, er det kanskje noen  som ikke er klar over, Med boliglån fra SPF er du normalt garantert at lånerenten er blant markedets beste til enhver tid.

Du kan låne inntil 2,3 millioner kroner til kjøp eller rehabilitering av egen bolig. Har du lån i en annen bank, kan du søke om å få refinansiere lånet hos SPK. Du kan også søke om lån til skifteoppgjør ved skilsmisse eller til arveoppgjør.

Rentefritt velferdslån

Som ansatt ved UiO kan du søke om å få et lønnsforskudd under gitte betingelser. Slike såkalte velferdslån er rentefrie og nedbetales ved trekk i lønnen.

Maksimalt lånebeløp for boligkjøp er to brutto månedslønner. For andre forhold normalt én brutto månedslønn. Tilbakebetaling begynner måneden etter at lånet er utbetalt, og det vil normalt bli trukket en 1/12 av brutto månedslønn hver måned.

Emneord: Velferd på UiO Av Grethe Tidemann
Publisert 23. feb. 2024 04:30 - Sist endra 23. feb. 2024 17:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere