Nå er feiringen i gang

Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) på UiO begynte sin historie i 1954. I dag startet feiringen av instituttets 70-årsjubileum.

PÅ TOPP: – Vet du at IKRS er Nordens største og mest kjente institutt i sitt slag, spør jusdekan Ragnhild Hennum til høyre. I midten Maud Hol som er medansvarlig for koordineringen av arrangementene i jubileumsåret, og til venstre instituttleder Helene Gundhus.

Foto: Ola Gamst Sæther

Bollene er stablet opp og kaffen fylt på kanner. Det er fredag morgen og studentene begynner å strømme inn i foajeen i Domus Juridica. Blant dem som er kommet for å være med på åpningen av jubileumsåret til Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS), er dekanen på Det juridiske fakultet Ragnhild Hennum.  

En styrke for Det juridiske fakultet

Dekanen har sin egen historie på IKRS.

– Jeg kom til instituttet som vitenskapelig assistent for 35 år siden og ble i 14 år, forteller hun.  Ragnhild Hennum er blant dem som har arbeidet sammen med noen av instituttets pionerer som Nils Christie, Liv Finstad, Cecilie Høigård og Thomas Mathisen.

– Vet du at Institutt for kriminologi og rettssosiologi er Nordens størst og mest kjente institutt i sitt slag? spør hun.

At instituttet skårer veldig høyt på internasjonale rangeringer, har masse spennende prosjekter og de siste årene har lykkes godt med å skaffe ekstern finansiering, er også verdt å nevne, mener hun.

– IKRS er en stor styrke for Det juridiske fakultet, slår Ragnhild Hennum fast.

En viktig årsak til dette mener hun, er at instituttet gir fakultetet det hun kaller, en innebygget tverrfaglighet. Mens flesteparten av de ansatte på fakultetet er jurister som hun selv, tilhører kriminologi og rettssosiologi samfunnsfagene.

Faglig påfyll fra juni til desember

Instituttleder Helene Gundhus forteller om et stort engasjement for markeringen av jubileumsåret blant både de ansatte og studentene på instituttet.

– Vi inviterer til faglig påfyll gjennom hele året, informerer hun og forteller at det vil starte 5. juni med et arrangement kalt «Fra prosjekt til praksis» som handler om studentenes vei ut i arbeidslivet.

5. juni starter også en forelesningsrekke på Zoom som har fått navnet «Critical Histories of Criminology – Stories from the Seven Continents». Her vil syv personer fra seks kontinenter fortelle sine historier.

Deretter går det slag i slag helt til desember med foredrag, seminarer, faglunsjer og lansering av en egen jubileumspodkast.

Skråblikk på instituttets historie

– Programmet er lagt ut, opplyser nettredaktør Maud Hol som i tillegg til å ha ansvaret for jubileets nettsider, også er med på å koordinere arrangementene i jubileumsåret. 

– Det meste er på plass, men det mangler fortsatt noen tidspunkter tilføyer hun, og forsikrer at programmet vil bli oppdatert fortløpende.

70-årsjubileet til IKRS

Les hele programmet

Historien til Instituttet startet i februar 1954 da Det akademiske kollegium vedtok å opprette Institutt for kriminologi og strafferett.  En av initiativtakerne bak instituttet og den første bestyreren var professor i rettsvitenskap Johs. Andenæs, kan Hol fortelle.

Da instituttet slo seg sammen med Institutt for rettssosiologi i år 2000, fikk det sin nåværende form med navnet Institutt for kriminologi og rettssosiologi.

Ønsker du å høre mer om instituttets historier anbefaler Maud Hol arrangementet «Hva er en dirk mot en aksje?» Skråblikk på instituttets historie med Willy Pedersen og Liv Finstad 19. september.

ÅPNINGEN: Feiringen av 70-årsjubileet til Institutt for kriminologi og rettssosiologi åpnet 5. april med servering av kaffe og boller til studenter og ansatte på Det juridiske fakultet.

Slik oppsummerer instituttet sin historie på nettsiden som er laget til jubileet:

«Instituttets forskere har i flere tiår deltatt i offentlig debatt om samfunnets utstøtingsmekanismer, kriminalitet, politi og straff, og mange har bidratt med kunnskap som har gjort en forskjell for utviklingen av det norske samfunnet»

– Vi vil bruke dette året til å se bakover, gjøre opp status og se framover, og vi håper at mange, både studenter og UiO ansatte og andre som er interessert i kriminologi og rettsosiologi, vil delta på arrangementene gjennom året. Nå er vi i gang med feiringen, konstaterer instituttleder Helene Gundhus.

Emneord: Det juridiske fakultet, Kriminologi og rettssosiologi Av Grethe Tidemann
Publisert 5. apr. 2024 15:31 - Sist endra 5. apr. 2024 15:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere