Unio-streiken i staten er avsluttet med tvungen lønnsnemnd

I dag tidlig grep arbeidsminister Tonje Brenna inn og kunngjorde at hun innfører tvungen lønnsnemnd også i Unio-streiken i staten.

AVSLUTTER STREIKEN:  Streiken i staten er over også for Unios medlemmer. Akkurat som for Akademikerne innfører arbeidsminister Tonje Brenna tvungen lønnsnemnd for å få en slutt på konflikten. Her er streikevakter fra Unio utenfor Lucy Smiths hus mandag 27. mai.

Begrunnelsen statsråd Tonje Brenna kom med, da hun avsluttet streiken, handlet om at de samfunnsmessige konsekvensene av en utvidet streik i staten. Hun viste spesielt til varselet om streik blant systemoperatører for Politiets helikoptere. Også streiken hos ansatte i grensekontrollen er brukt som grunn til at Tonje Brenna i dag tidlig gjorde det klart at hun ikke hadde noe annet valg enn å innføre tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Unio og staten, sier hun til NRK. 

Partene har ikke klart å bli enige

– Terskelen for å bruke tvungen lønnsnemnd er, og skal være, høy. Det er partene som har ansvaret for å finne løsninger på arbeidskonflikter. Det har de ikke klart. Vi har fått løpende konsekvensvurderinger av streikeuttaket fra de deler av staten som er rammet. Følgene av streiken innebærer så alvorlige samfunnsmessige konsekvenser at vi nå ikke har noe annet valg enn å gripe inn, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i en pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.  Hun viser altså spesielt til streikevarselet for systemoperatørene i Politiets helikoptertjeneste på Østlandet. 

Bortfall av helikoptertjenesten reduserer politiets evne til å håndtere alvorlige hendelser i betydelig grad. Konklusjonen er at dersom helikoptrene ikke kan fly, vil det kunne få alvorlige og direkte følger for liv og helse, går det fram av pressemeldingen. 

Når det gjelder varselet om utvidet streik for  grensekontrollen, mener regjeringen også at samfunnskonsekvensene blir for store. 

Streikeuttaket medfører også at politiets evne til grensekontroll er betydelig svekket. Det fører til at politiet ikke lenger vil kunne utføre sine internasjonale forpliktelser og ikke oppfylle den grunnleggende funksjon om lov og orden. 

I Vest politidistrikt er det kun én ansatt ved grensekontrollen som ikke er tatt ut i streik. Dette innebærer at luftgrensen på Flesland enten må stenges eller blir ubetjent, står det i pressemeldingen. 

103 ansatte var i streik ved UiO

På Universitetet i Oslo har ansatte ved UV-fakultetet, Universitetsbiblioteket, UiOs sentraladministrasjon, Kulturhistorisk museum og i prosjektgruppen for Livsvitenskapsbygget vært tatt ut i streik. Også ved flere andre fakulteter har flere av de ansatte streiket. Fra mandag var det til sammen 103 personer ved UiO som hadde lagt ned arbeidet i forbindelse med streiken. Nå skal alle være tilbake på jobb. 

– Skuffet

Forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i i Unio stat mener staten ikke var interessert å komme dem i møte.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke har vist noen vilje til å komme oss i møte. Hele prosessen fra vi begynte lønnsforhandlingene, gjennom streiken og til nå, har vært preget av at regjeringen ikke har ønsket noe annet enn å presse oss på plass, sier Guro Elisabeth  Lind i en pressemelding fra Unio stat.

Unio tar regjeringens avgjørelse til etterretning, og Unios medlemmer vil være tilbake på jobb så snart som mulig.

– Ingen av våre initiativer i dette lønnsoppgjøret er fulgt opp verken av staten eller regjeringen. Vi møter ingen forståelse for at staten trenger å beholde og rekruttere de med høyere utdanning for å kunne løse oppgavene nå og i framtiden, sier Lind.

Unio gikk ut i streik sammen med Akademikerne 24.mai fordi staten og regjeringen ville ta fra Unio tariffavtalen som den samme regjeringen inngikk med Unio og Akademikerne for to år siden, heter det i pressemeldingen fra Unio.

Av Martin Toft
Publisert 5. juni 2024 08:26 - Sist endra 5. juni 2024 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere