Vikingskipshuset: – De fleste rommene kan ende opp som råbygg

I det vernede Vikingskipshuset skulle Vikingtidsmuseet få lokaler til formidling, publikumsaktiviteter og undervisning, men så kom kuttene.

– VI HAR IKKE MISTET HÅPET: – Moderne museer bygges for å ha en bred formidlingsflate, ikke kun for å ha et sted å stille ut museumsgjenstander. Jeg har tro på at politikerne våre vil få øynene opp for hvor viktig det er at vi får et fullverdig, moderne museum, sier museumsdirektør Aud V. Tønnessen.

Foto: Ola Gamst Sæther

En vekter låser Uniforum og museumsdirektør Aud Valborg Tønnessen inn i Vikingskipshuset.

I arkitekt Arnstein Arnebergs praktbygning står de tre Vikingskipene i dag godt beskyttet på store rigger. Hit ble Osebergskipet flyttet fra et skur i Universitetshagen i 1926. Senere kom også fløyene til Gokstad- og Tuneskipet og fløyen hvor gravfunnene fra Osebergskipet ble utstilt.

Når det nye Vikingtidsmuseet er ferdig utbygd, skal skipene og gjenstandene flyttes til nye, moderne utstillingslokaler i påbygget. Men Vikingskipshuset vil bestå som en del av bygningen.

MIDLERTIDIG LAGRET: I byggeperioden står vikingskipene godt sikret på store rigger inne i Vikingskipshuset. 
​​​​​​

– Folk vil forvente å finne en ordentlig restaurant

– Hovedinngangen til museet vil fortsatt være i Vikingskipshuset, og innenfor vil du fortsatt finne resepsjonen og museumsbutikken, påpeker museumsdirektøren.

Fløyen hvor Tuneskipet tidligere stod, skulle etter planen innredes til auditorium, mens lokalene i underetasjen i Vikingskipshuset skulle brukes til undervisning og pubIikumsaktiviteter. I underetasjen skulle det i tillegg komme kontorplasser, verksteder, laboratorier og et oppholds- og spiserom for de ansatte.

Men så kom kuttene.

I 2022 vedtok regjeringen å skjære ned på budsjettet til Vikingtidsmuseet med flere hundre millioner kroner.

– Får vi ikke disse pengene tilbake på budsjettet, må vi også skrinlegge planene om en restaurant i det nye museet, forteller Tønnessen.

Det er ikke penger til et ordentlig kjøkken. En enkel café eller en kiosk kan bli løsningen, noe museumsdirektøren syns er pinlig. 

– Folk vil forvente å finne en ordentlig restaurant når de besøker et av Norges mest kjente museer, sier hun.

– Arbeidsplasser til de ansatte er lovpålagt

Tønnessen tar oss med inn i det store rommet som skulle innredes til auditorium.

–  Dette rommet vil kunne bli en flott og kjempeviktig formidlingsarena, sier hun og forteller at auditoriet etter planen skulle brukes til forelesninger og foredrag og til å samle folk til ulike evenementer.

Nå kan dette rommet bli stående tomt i likhet med store deler av underetasjen.

– Å ikke benytte disse lokalene som vil kunne romme så mye aktivitet, vil være en dårlig måte å skjøtte arven etter det gamle Viktigskipshuset og arkitekt Arnfinn Arneberg på, sier Tønnessen.

KAN BLI STÅENDE TOMT: Dette rommet som skulle bli auditorium, er i likhet med publikumsarealene i underetasjen og museumsrestauranten, blitt fjernet fra tegnebrettet. 

Hun tar oss med ned i underetasjen.

– Garderobene og publikumstoalettene er det ikke mulig å ta vekk. Disse rommene er fortsatt med, sier hun,

De ansattes arbeidsplasser er også blitt fjernet fra tegnebrettet, men disse er lovpålagte og må derfor realiseres på en eller annen måte, ifølge Tønnessen.

– Det er viktig med plass til kunnskapsformidlende samtaler

Men her nede i underetasjen er det også rikelig med plass til undervisnings- og aktivitetsrom for publikum, studenter og skoleelever, det vil si dersom finansieringen kommer på plass.

– Vi har et stort, bredt og viktig formidlingsoppdrag som vi tar svært alvorlig. Derfor er det viktig at befolkningen i Osloområdet, turister, skoleelever, studenter og publikum generelt får komme til et sted hvor de ikke bare kan se gjenstandene, men også få mulighet til å sette seg ned og fordype seg, poengterer museumsdirektøren.

Hun presiserer at dette ikke minst gjelder barn og unge.

– Du kan vise 10-åringen vikingskipene, men så er det fint å kunne sette seg ned og spørre: Hva var det vi så? Hvordan levde de i Vikingetiden? Det er så viktig at vi også finner plass til slike fordypende og kunnskapsformidlende samtaler, sier hun.

KAN BLI STÅENDE TOMT: Her skulle det etter planen innredes for publikumsaktiviteter og skoleundervisning. Metallsøylene vil bli fjernet når de tunge riggene som vikingskipene er lagret i, blir fjernet fra etasjen over.

– Det begynner å haste

– Å sørge for at det nye vikingskipsmuseet på Bygdøy blir slik museet og UiO ønsker at det skal bli, blir den største utfordringen de neste årene, slo Aud V. Tønnessen fast da Uniforum intervjuet henne kort tid etter at hun i vår tiltrådte i stillingen som museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum.

Kanskje burde hun sagt det neste året, for det begynner å haste. Arbeidene med å utvide Vikingskipshuset til et stort Vikingtidsmuseum er i full gang.

– Jo lenger tid det tar før vi får finansieringen på plass, desto mer kostbart vil det bli, understreker Tønnessen.

Det er også andre ting som burde gjøres i forbindelse med utbyggingen av museet, ting det også blir dyrere å gjøre senere. Tønnessen påpeker at vinduene i Vikingskipshuset burde skiftes ut.

– Vi er håpefulle og tror dette vil løse seg

Å hente inn igjen pengene som er kuttet fra budsjettet, står høyt på agendaen til Universitetet i Oslo. Det er Aud Tønnessen sikker på. Museet jobber også hardt for å hente inn penger via sponsorer, men dette er krevende, vedgår hun.

– Vi har ikke den samme tradisjonen for fundraising i Norge som man har mange steder i utlandet, påpeker hun

Dessuten har museumsdirektøren ikke mistet håpet om at politikerne vil snu.

– Vi er håpefulle og tror dette vil løse seg slik at vi får et fullverdig moderne museum.

– Dette handler ikke bare om oss her i Norge, kommenterer Lisbeth Ølness, vekteren som har fult oss på befaringen.

– Vikingskipene og de andre gjenstandene som skal stilles ut i museet, er en del av verdensarven, påpeker hun.

DET HANDLER OM VERDENSARV: Norge har ansvar for å sikre og stille ut skattene fra vikingtiden, men formidlingsoppdraget handler om mye mer enn å stille ut gjenstander, istemmer museumsdirektør Aud V. Tønnessen og vekter Lisbeth Ølness.

Museumsdirektøren nikker.

– Folk kommer fra hele verden for å se Vikingskipene. Samfunnsmål nummer en er å sikre skipene og gjenstandene og stille dem ut på en god og trygg måte, men et moderne museumsbesøk handler om så mye mer, slår hun fast.

– Vi har håp om at det er politikere som ser hva som er i ferd med å skje, og vil bidra til at Vikingtidsmuseet blir et museum og en formidlingsarena som gir kommende generasjoner mulighet til å bli kjent med den viktige historien og vår verdensarv.

DET NYE VIKINGTIDSMUSEET: Når det nye Vikingtidsmuseet er ferdig utbygd, skal skipene og gjenstandene flyttes til utstillingslokaler i påbygget. Men Vikingskipshuset vil bestå som en del av bygningen.

 

Les mer i Uniforum: * – Det er stas å være museumsdirektør

 

Emneord: Vikingtidsmuseet, Vikingskipene, Vikingskipshuset Av Grethe Tidemann
Publisert 28. juni 2024 04:30 - Sist endra 28. juni 2024 11:20
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere